Blogi

Here to help

10 vinkkiä opiskelijoille vuokra-asunnon hakemiseen

Nämä kymmenen klassista Vuokraturvan asunnonhakuvinkkiä auttavat opiskelijaa saamaan toiveitaan ja tarpeitaan vastaavan asunnon, vaikka kilpailu vuokra-asunnoista on juuri tähän aikaan vuodesta todella kovaa.

1. Aloita asunnonhaku heti kun opiskelupaikkasi on varmistunut

Opiskelupaikkojen varmistumisesta heinäkuun puolivälissä alkaa jokavuotinen vuokramarkkinoiden sesonkiaika. Aloita asunnonhaku siksi heti kun opiskelupaikkasi varmistuu ja toimi nopeasti. 

Opiskelupaikan varmistumista on mukava juhlia, mutta varmista kuitenkin ensin asunto itsellesi. Tässä kohtaa vuotta muutamalla päivälläkin on merkitystä, koska suuri joukko opiskelijoita ryntää asunnonhakuun yhtä aikaa.

Mitä myöhemmäksi asunnonhaku jää, sitä suurempi osa sopivaan aikaan vapautuvista asunnoista on jo ehditty vuokrata ja sitä kovempi kilpailu jäljellä olevista asunnoista on. Viimeisien vapaiden vuokra-asuntojen vuokrapyynneissä on usein selkeä sesonkilisä. Joten kun olet ajoissa liikkeellä, säästät myös rahaa.

2. Hae asuntoja useilta eri alueilta – älä jää yhden kortin varaan

Pääkaupunkiseudun www.reittiopas.fi ja muut paikkakuntakohtaiset julkisen liikenteen opaspalvelut auttavat selvittämään kätevästi matka-ajat. 

Muista, että poikittaisliikenteen ansiosta sinulle sopivan yhteyden päässä olevia asuntoja voi sijaita alueilla, joista et ole kuullutkaan. Selvitä vaihtoehdot perusteellisesti. 

On riski yrittää löytää asunto vain yhdeltä suositulta alueelta, varsinkin jos maksimibudjettisi on tiukka. Asuntoja kannattaa katsoa ja vertailla useilta eri alueelta. Tämä nostaa ratkaisevasti todennäköisyyttä tarpeisiisi sopivan asunnon saamiselle.

3. Tee muistiinpanoja asunnoista

Omien muistiinpanojen tekeminen ja tallessa pitäminen on tärkeää, kun käyt katsomassa useita toisiaan muistuttavia asuntoja. Voit joutua hakemaan kymmeniä asuntoja, jotta yksi tärppäisi.

Jos sinulla ei ole muistiinpanoja, voi käydä niin, että asuntoihin liittyvät muistikuvat alkavat sekoittua keskenään. Kun sitten saat soiton, ja sinulle tarjotaan jotakin näistä asunnoista, voi olla, ettet uskallakaan päätöstä tehdä. 

Näin voi hyvä asunto mennä sivu suun. Tai vastaavasti voi käydä niin, että tulet vahingossa ottaneeksi asunnon, joka sitten onkin pettymys ja toisenlainen kuin muistit. 

4. Täytä asuntohakemus huolella

Puutteellisesti täytetty hakemus sivuutetaan helposti kokonaan. Täytä siis asuntohakemus huolellisesti kaikkien tietojen osalta. Asuntohakemuksen sisällöllä on paljon vaikutusta siihen, kuka vuokralaiseksi valitaan. Käytä siis aikaa ja vaivaa asuntohakemuksen täyttämiseen.

Asuntoesittelyssä ajan pitää riittää myös tarkkaan asuntoon tutustumiseen, vaikka vuokra-asuntojen esittelyt ovat tyypillisesti lyhyitä. Siksi asuntohakemuksen tekemistä ei kannata jättää esittelyyn, vaan se kannattaa tehdä huolellisesti jo valmiiksi etukäteen esimerkiksi osoitteessa www.asuntohakemus.fi. Silloin voit myös tulostaa useita täytettyjä hakemuksia kerralla, eikä sinun tarvitse täyttää hakemusta jokaisessa esittelyssä uudelleen.

5. Älä ole vaatimaton – asuntoesittelyssä vaatimattomuus ei kaunista

Jos olisit mielestäsi vuokranantajalle hyvä vuokralainen, kerro se arkailematta. 

Tuo esiin miksi juuri sinä olisit mainio ja oikea valinta. Jos esimerkiksi työ- tai opiskelupaikkasi on aivan asunnon läheisyydessä, se kannattaa ehdottomasti muistaa kertoa. Yleensä vuokranantaja hakee pitkäaikaista vuokralaista, ja tämä tieto osaltaan vakuuttaa häntä siitä, että saattaisit viihtyä asunnossa hyvinkin pitkään.

Vuokranantaja arvioi myös mahdollisuuksiasi selviytyä vuokranmaksusta. Tästä syystä hän on kiinnostunut työtilanteestasi ja tuloistasi.

Voit halutessasi kertoa vuokranantajalle laajemminkin itsestäsi, jos uskot sen vakuuttavan hänet sinusta vuokralaisena.

6. Keskustele vuokranantajan tai välittäjän kanssa esittelyssä

Jos tilanne sen luontevasti sallii, vaihda muutama sana asuntoa esittelevän henkilön kanssa esimerkiksi samalla kun annat hänelle asuntohakemuksesi. Jos hän saa sinusta hyvän kuvan ja erotut eduksesi, jäät paremmin mieleen. Tämä voi parantaa mahdollisuuksiasi vuokralaisvalinnassa. 

Varo kuitenkin yli-innokkuutta ja muista käyttäytyä kohteliaasti. Jos pulputat kysymyksiä ja ajatuksia taukoamatta niin, että vuokranantaja tai välittäjä ei lainkaan pääse keskustelemaan muiden hakijoiden kanssa, se voi kääntyä sinua vastaan.

7. Pukeudu kuin olisit menossa työhaastatteluun

Ulkoinen olemuksesi vaikuttaa siihen, millaisen kuvan itsestäsi annat. Siistit neutraalit vaatteet ja suihkunraikkaus toimivat paremmin kuin epäsiisti olemus tai likaiset vaatteet. Usein vuokranantaja ajattelee, että jos vuokralainen ei huolehdi itsestään, hän ei huolehdi asunnostakaan.

Hyvä vinkki on toimia pukeutumisen suhteen kuin olisit menossa työhaastatteluun. Jätä kuitenkin vanha rippipuku kaappiin. Pyri pukeutumaan siististi, mutta luontevasti ja omaan tyyliisi sopivasti.

8. Pyydä vanhempasi takaajaksi

Opiskelijoilla on usein vaikeuksia pärjätä kilpailussa jo valmistuneiden työssäkäyvien vuokralaisten kanssa. 
Jos se on mahdollista, pyydä vanhempasi takaajiksesi. Tämä herättää luottamusta vuokranantajissa ja tasoittaa kilpailutilannetta päätoimisesti työssäkäyvien kanssa. Kun yhteen asuntoon on lukuisia hyviä hakijoita, takaaja voi olla se ratkaiseva etu, jolla erotut muista.

9. Ole ajoissa paikalla asuntoesittelyssä

Varsinkin pienten vuokra-asuntojen esittelyt ovat usein lyhyitä noin varttitunnin mittaisia tapahtumia. Jos olet ajoissa paikalla, aikaa jää paremmin sekä asunnon katsomiseen että asuntohakemuksen viimeistelyyn. Matti Myöhäinen joutuu usein tekemään molemmat hosuen.

10. Harkitse kimppakämppää

Jos yksiöt tuntuvat liian kalliilta tai hankalilta saada, harkitse kimppa-asumista. Isompien hieman huonokuntoisten asuntojen vuokranantajilla on tällä hetkellä usein vaikeuksia löytää vuokralaisia, ja se on lisännyt heidän myötämielisyyttään kimppa-asumista kohtaan.

Kimppakämpässä asumisen kustannus per asukas laskee selvästi. Mitä suurempi asunto ja mitä enemmän vuokralaisia, sitä halvemmaksi asuminen yleensä tulee. Kimppa-asuminen vaihtelee kaksion jakamisesta kaverin kanssa ison keskustahuoneiston tai omakotitalon vuokraamiseen jopa yli kymmenen henkilön porukalla.

Kimppa-asuminen voi mahdollistaa paremman sijainnin, keittiön ja kylpyhuoneen. Toisaalta yhteisasumisessa on hyvien puolien lisäksi usein myös omat haasteensa. 

Lisäksi opiskelijoille maksettavassa asumistuessa on tapahtunut muutoksia, jotka edellyttävät sitä, että vuokralaiset eivät ole yhteisvastuullisia vuokrasta. Siksi nykyään kimppakämpät yleensä vuokrataan yhdelle päävuokralaisena toimivalle opiskelijalle, joka sitten alivuokraa huoneiston osia eteenpäin muille opiskelijoille.
 

Timo Metsola

hallituksen puheenjohtaja

Vuokraturva