Blogi
Asuntojen hintojen nousu on nostanut %-perusteiset kiinteistönvälittäjien palkkiot poskettomiksi
Asuntojen myyntiä hoitavat kiinteistönvälittäjät ottavat palkkiokseen lähes poikkeuksetta tietyn prosenttimäärän toteutuneesta kauppahinnasta. Pitkään jatkunut asuntojen hintojen nousukiito on nostanut välityspalkkiot tasolle, jolla ei monissa tapauksissa ole enää mitään yhteyttä tehtyyn työmäärään.
Esimerkiksi Helsingin Kalliossa sijaitsevasta 35-neliöisestä yksiöstä tyypillinen välityspalkkio on järjestäen yli 7000 euroa, vaikka asunto menee kaupaksi muutamalla esittelyllä, ja joskus jopa ennen kuin ensimmäistäkään esittelyä ehditään pitää. Samankokoisen yksiön välityspalkkio on kautta linjan yli 6000 euroa, vaikka se sijaitsisi esimerkiksi Espoon Kivenlahdessa tai Vantaan Kaivokselassa. Kyseessä ei siis ole pelkkä Helsingin keskustan ongelma.
Vuokraturvassa suivaannuimme tähän sijoitusasuntojaan vaihtavien asiakkaidemme rahastamiseen vuoden 2009 lopussa.
Koska hintakilpailu ei tuntunut lainkaan toimivan, aloimme itse myydä asiakkaidemme yksiöt koosta ja kauppahinnasta riippumatta välityspalkkiolla 2000 euroa + arvonlisävero. Tällä 2460 euron kiinteällä palkkiollakin meille on jäänyt tästä toiminnasta noin 20 prosentin liikevoitto.
Samaan noin 20 prosentin liikevoittoon olemme päässeet kaksioissa, joiden myynnistä kiinteä palkkio on 3690 euroa arvonlisäveroineen kaikkineen. Esimerkiksi Helsingin Viikissä tai Espoon Kilossa 55-neliöisen kaksion tyypillinen välityspalkkio on yli 10 000 euroa ja Vantaan Myyrmäessäkin noin 8 000 euroa. Aluksi perimme kaksioista saman palkkion kuin yksiöistä, mutta huomasimme, että se palkkiotaso ei riittänyt kattamaan kuluja. Tällä hieman korkeammalla 3 690 euron palkkiolla sen sijaan kaksioidenkin välittäminen muodostui taloudellisestikin kannattavaksi.
Tämä on minusta hyvä ja konkreettinen osoitus siitä, millä tasolla välityspalkkiot olisivat terveellä pohjalla. Ja täytyy muistaa, että Vuokraturvan varsinaisia leipälajeja ovat kuitenkin vuokravälitys ja asuntosijoitusten hoitaminen. Eli luulisi puhtaasti kiinteistönvälitykseen erikoistuneiden toimijoiden pystyvän halutessaan samaan aivan leikiten.
Emme myöskään ole myyneet vain vanhojen tuttujen asiakkaidemme kohteita, vaan aivan kenen tahansa, joka haluaa asuntonsa myydä. Ja välityspalvelun sisältö on aivan sama kuin muillakin, eli siihenkään ei voi vedota. Huvittavinta on se, että jopa alalla toimivat kiinteistönvälittäjät ovat itse käyttäneet meitä omien itse omistamiensa asuntojen myymiseen.
Se ei sen sijaan naurata, että tavoitteemme yleisen välityspalkkiotason laskemiseksi ei ole onnistunut alkuunkaan. Päinvastoin sitten vuoden 2009 lopun asuntojen hinnat, ja sitä myötä prosenttiperusteiset välityspalkkiot, ovat entisestään nousseet tuntuvasti. Tämä kismittää meitä tietysti erityisesti siksi, että myös ostamme jatkuvasti asuntoja asiakkainamme oleville yksityishenkilöille ja rahastoille. Myyjän omalle välittäjälleen maksamat kovat palkkiot vähentävät kaupankäyntiä asuntomarkkinoilla, kuten kaikki epäterveet transaktiokulut.
Koetamme tässä tilanteessa potkia käyntiin edes jonkinlaista hintakilpailua kiinteistönvälittäjien palkkioihin. Otamme siksi nyt myös kolmiot myyntiin kiinteällä 4920 palkkiolla. Kolmioissa tämän kohtuullisen liikevoiton antavan kiinteän välityspalkkion ero kiinteistönvälittäjien yleiseen palkkiotasoon on nimittäin kaikkein suurin. Ehkäpä tämä yhdistettynä yleisten talousnäkymien heikkenemiseen saa vihdoin ihmiset edes vähän kyseenalaistamaan välityspalkkioiden hurjaa tasoa, joka käy alla olevasta vertailusta varsin tylysti ilmi. Tuskin millään muulla alalla on näin olematonta hintakilpailua.
Monimutkaisessa ison omakotitalon kiinteistökaupassa voi hyvinkin suuri välityspalkkio olla työmäärään ja osaamisvaatimuksiin nähden oikeutettu, mutta tavallisten pienten asunto-osakehuoneistojen palkkiot ovat päässeet täysin irtautumaan kohtuullisista veloitusperusteista. Uskon, että myös kiinteistönvälitysalan oma pitkän tähtäimen etu on tähän havahtua, koska tällainen hinnoittelu ei voi olla vaikuttamatta tavallisen kansalaisen asennoitumiseen koko kiinteistövälittäjien ammattiryhmää kohtaan.
Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva