Blogi

Here to help

Kuuma rappukäytävä on ympäristörikos

Ilmasto- ja energiatalkoissa on tärkeää erottaa oleelliset säästökeinot ja näpertely toisistaan. Pienelläkin oikeansuuntaisella toimella on periaatteellinen itseisarvonsa, mutta vain merkittävien säästökohteiden löytämisellä saadaan aikaan oikea mittaluokka.

Rakennusten eristepaksuutta voidaan uudiskohteissa nopeallakin aikataululla lisätä, mutta samalla rakentajat varoittavat kosteusvaurioiden riskin hallitsemattomasta kasvusta, kun uusia rakennustapoja vasta opetellaan.  Vanhoissa jo olemassa olevissa rakennuksissa eristepaksuuden kasvattaminen on vielä mutkikkaampi, kalliimpi ja riskialttiimpi operaatio.

Energiasäästöjä täytyy saada, mutta olemme mukavuudenhaluisia. Emme oikein haluaisi tinkiä miellyttävästä huoneenlämmön tasosta tai sähkösaunoistamme ja kuumista kylvyistämme. Pitäisi siis löytyä varsin isoja säästökohteita, joilla olisi meidän mukavuudellemme pieni merkitys. Vaikealta tuntuu. Mutta kysynpä seuraavaa.

Miksi Suomessa lämmitetään kovillakin pakkasilla muutama satatuhatta taloyhtiön rappukäytävää lähes huoneenlämpöisiksi? Siitäkin huolimatta, että yleisen elämänkokemuksen perusteella ulkovaatteet puetaan päälle jo kotona ennen rappuun astumista. Ja vastaavasti palatessa ne riisutaan vasta, kun on astuttu rapusta takaisin kodin lämpöön. Rapussa ei siis talvisaikaan suinkaan uhkaa palelu, vaan kuten ainakin jokainen kerrostalossa asuva lapsiperhe hyvin tietää, hikoilu.

Porraskäytävässä varmasti pärjätään talvisin hyvin noin 10 asteen lämmössä, jos samoissa vaatteissa meinataan ulkonakin pärjätä.

Turhaa on ympärivuoden myöskään yrittää lämmittää huoneenlämpöisiksi kellarikäytäviä, varastokomeroita, pyörä- ja lastenvaunuvarastoja tai autotalleja. Rappukäytäviä ja muita tiloja ei toki voi täysin kylmilleen jättää, koska esimerkiksi riski kosteuden kondensoitumisesta kylmille pinnoille tulee huomioida. Mutta huoneenlämpöä lähentelevät luvut ja tulikuumat patterit näissä tiloissa ovat kyllä perusteetonta energian haaskausta. Kymmenen asteen pitäisi riittää paremmin kuin hyvin.

Jokainen tästä yli lämmitetty aste on ajattelemattomuutta tai piittaamattomuutta, joka lyö yhteisiä energiatalkoitamme korville. Jokaisesta ylimääräisestä asteesta myös maksetaan. Veikkaanpa, että rappukäytävien turha lämmittäminen on viiden tai kymmenen vuoden kuluttu lailla kielletty. Kuumasta rapusta tulee ympäristörikos, ja syystä.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva