Blogi

Here to help

Sukupolvenvaihdos uhkaa vähentää vuokra-asuntojen tarjontaa

Neljännesmiljoona suomalaista vuokra-asuntoa on yksityishenkilöiden omistuksessa. He omistavat Suomen vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista peräti 65,8 prosenttia. Huomattava osa näistä yksityisistä vuokranantajista on iäkkäitä eläkeläisiä. Vuokranantajien keski-ikäkin on jo 60 vuoden tuntumassa. Sukupolvenvaihdoksia on siis edessä runsaasti.

Perinnönjaon yhteydessä enemmistö näistä vuokra-asunnoista uhkaa mennä myyntiin ja päätyä omistusasunnoiksi. Syitä on useita. Ensinnäkin se, että nuorempi sukupolvi ei yksinkertaisesti ole kiinnostunut näkemään vuokraisäntänä tai -emäntänä toimimiseen liittyvää vaivaa. Perilliset ovat keskimäärin vauraita ja kiireisiä keski-ikäisiä ihmisiä, jotka eivät halua vastaanottaa vuokralaisten soittoja rikkoontuneista uuninluukuista tai selvitellä vesivahinkoepäilyjä vanhemman sukupolven tapaan. Lisäksi taloudellista painetta asuntojen myyntiin lisää se, että asuntojen arvonnousu on tehnyt perintöveroista raskaat. Kun vielä keskimääräinen vuokratuotto jää noin 3 prosenttiin ja asuntojen ylläpitokulut nousevat samaan aikaan nopeasti, asuntojen käteiseksi muuttaminen ja rahojen suuntaaminen muualle on houkutteleva vaihtoehto perillisille. 

Vuokralaisten kannalta tämä on synkkä visio. Asetelman tekee erityisen ongelmalliseksi se, että yksityisten vuokranantajien neljännesmiljoona vuokra-asuntoa painottuvat juuri niihin asuntoihin, joiden luiskahtaminen omistusasunnoiksi olisi vuokramarkkinoille kaikkein vahingollisinta. Yksityisten vuokra-asunnot painottuvat nimittäin erityisesti pieniin asuntoihin ja pääkaupunkiseudulle. Eli juuri niihin asuntoihin, joista vuokramarkkinoilla on jo valmiiksi kaikkein suurin pula. Tarjonnan väheneminen näillä sektoreilla entisestään nostaa väistämättä vuokria ja lisäa pendelöintiä.

Sukupolvenvaihdosten ongelmat on jo suhteellisen hyvin tiedostettu yritysten ja maatilojen osalta, ja lainsäätäjä ja verottaja ovat rientäneet apuun. Vuokranantajien vuokra-asunnot ovat kuitenkin yleensä suoraan heidän henkilökohtaista omaisuuttaan. Koska kyse ei ole yritystoiminnasta, eivät yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdoksiin luodut verohuojennusjärjestelmät vuokra-asuntoja koske.

Vuokramarkkina vaatisi oman sukupolvenvaihdosjärjestelmänsä, mutta ajat ovat kaikkea muuta kuin otolliset uusille verohuojennuksille. Tämän jokainen ymmärtää, mutta hintana saattaa valitettavasti olla vuokra-asuntopulan ja vuokrien nousun kärjistyminen entisestään.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva