Blogi
Vuokramarkkinoiden kesäsesonki alkoi nyt
Vuokra-asuntomarkkinat noudattavat vuosikiertoa, eli tilanne markkinoilla vaihtelee vuodenajan mukaan. Selvästi vilkkainta on kesällä ja alkusyksystä. Kaikkein kiivainta lyhyttä jaksoa kutsutaan kesäsesongiksi. Se kestää noin kuusi viikkoa heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun, ja sen aikana vuokra-asuntoa etsii normaalitilanteeseen nähden moninkertainen määrä asunnonhakijoita.
Vuokra-asuntoja etsivät kesällä sekä uudet opiskelijat että lapsiperheet, jotka eivät halua muuttaa kesken koulujen lukuvuoden. Nyt heinäkuun puolivälistä alkanut kiivain sesonki ja sen ajoitus selittyvät pääosin opiskelijoiden asuntoryntäyksellä, joka käynnistyy opiskelupaikkojen varmistumisesta. Uudelle paikkakunnalle muuttavat opiskelijat etsivät nyt kuumeisesti asuntoa, ja se ruuhkauttaa pienien vuokra-asuntojen esittelyjä. Erot opiskelupaikkojen varmistumisen aikataulussa laittavat opiskelijat keskenään eriarvoiseen asemaan. Mitä aiemmin oma opiskelupaikka varmistuu, sen helpompaa vuokra-asunnon saaminen on. Hakijoiden määrä kasvaa ja asunnon saaminen vaikeutuu, mitä lähemmäs kesän loppua mennään.
Samaan aikaan monet lapsiperheet pyrkivät löytämään uuden asunnon ennen koulujen alkua. Se näkyy suurempien vuokra-asuntojen kysynnässä erityisesti heinäkuun lopussa ja elokuun alussa. Jos myynnissä oleva perheasunto ei mene kaupaksi ja miettii sen vuokraamista, vuokrausta kannattaa kokeilla juuri nyt.
Muutamia vinkkejä, joiden muistamisesta on hyötyä asuntoa kesällä etsivälle:
1.
Pyri olemaan ajoissa liikkeellä. Asunnon löytäminen vaikeutuu kesän edetessä.
2.
Tee muistiinpanot jokaisesta asunnosta, jonka käyt katsomassa. Voit joutua käymään läpi paljon suuremman määrän esittelyjä kuin aluksi kuvittelit, ja kaikkia asuntoja voi olla yllättävän vaikea muistaa jälkikäteen. Kun selviää, että sinulla olisi mahdollisuus saada jokin tietty asunto, vastaus siihen, otatko asunnon vai et, pitää yleensä antaa heti. Moni muukin odottaa nimittäin päätöstä samasta asunnosta. Silloin muistiinpanoista on usein ratkaisevaa hyötyä.
3.
Täytä asuntohakemus huolellisesti jo ennen esittelyä. Vuokra-asuntoesittelyt ovat usein lyhyitä, ja silloin voit esittelytilanteessa keskittyä täysin asunnon katsomiseen, eikä aikaa mene asuntohakemuksen kirjoittamiseen. Asuntohakemuksen voi täyttää ja tulostaa etukäteen esimerkiksi osoitteessa www.asuntohakemus.fi.
4.
Pukeudu oman tyylisi mukaisesti, mutta siististi. Käyttäydy kohteliaasti ja vaihda muutama sana asuntoa esittelevän välittäjän tai vuokranantajan kanssa, jotta jäisit mieleen. Jos asunto olisi sinulle aivan täydellinen, kerro se suoraan.
5.
Kun hyviä hakijoita on näytössä paljon, voi olla vaikea erottua edukseen joukosta. Yksi keino nuorten kohdalla on se, että vanhemmat antavat kirjallisen takauksen opiskelunsa aloittavan nuoren vuokranmaksusta. Kun on monta hyvin tasaista hakijaa, tämä voi ratkaista sen kuka asunnon saa.
6.
Muista että kaikkein parhaat ja eniten kiinnostusta herättävät asunnot vuokrataan usein jo ennakkoesittelyistä, joita osa välittäjistä pitää ennen julkisia esittelyjä. Ennakkoesittelyihin osallistuminen on maksutonta, mutta se vaatii rekisteröitymisen. Kaikkein houkuttelevimpien vuokra-asuntojen kohdalla pienemmälle ryhmälle suunnattu ennakkoesittely on välttämätön, koska asuntoesittelyyn saattaisi muuten varsinkin pääkaupunkiseudulla saapua jopa useita satoja hakijoita.
7.
Älä luovuta, vaikka asunnon löytäminen tuntuisi hetkittäin toivottomalta. Käy mahdollisimman monessa esittelyssä ja laajenna tarvittaessa aluetta, jolta asuntoa haet. Kilpailu asunnoista ei ole yhtä kovaa kaikissa kaupunginosissa.
Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva