Tarjouksen tekeminen asunnosta
Nyt on historiallisen hyvä hetki ostaa asunto. Ota huomioon nämä vinkit:
Tarjoa rohkeasti!
Voit tehdä rohkeasti asunnosta tarjouksen. Jos myyjä ei hyväksy tarjousta, hän saattaa tehdä sinulle vastatarjouksen.
Tarjouksen tekeminen on helppoa ja kätevää, ja onnistuu täysin sähköisesti. Ota yhteyttä kohdetta myyvään välittäjään, niin pääset tutustumaan asuntoon ja tekemään tarjouksen!
Tärkeä vinkki: Myyjä voi tehdä tarjouksen sinulle
Voit kysyä, haluaisiko myyjä tehdä sinulle henkilökohtaisen tarjouksen myynnissä olevasta Myyntiturvan kohteesta. Sinulle tarjottu hinta saattaa silloin olla matalampi kuin asunnon virallinen hintapyyntö.
Kilpailuta pankkeja ja säästä asuntolainan marginaalissa
Asuntolainan korko koostuu valitusta viitekorosta ja marginaalista, eli ne lasketaan yhteen.
Viitekorot ovat kaikille asiakkaille samat.
Marginaali taas on pankin henkilökohtainen tarjous juuri sinulle. Marginaalista voit siis neuvotella ja voit myös kilpailuttaa pankkeja keskenään siitä, kuka tarjoa sinulla lainaa alimmalla marginaalilla
Tällä hetkellä pankkien kilpailu lainamarginaaleilla on kovaa. Kilpailuttaminen voi siis olla hyvinkin kannattavaa ja säästää sinulta rahaa!
Erityisen halutut kohteet
Osa myyntiin tulevista asunnoista myydään ensiesittelyn perusteella, joten tarjouksen teossa nopeus on usein valttia. Voit tehdä asunnosta myös ilmoituksessa mainittua myyntihintaa suuremman tarjouksen, jos haluat varmistaa, että tekemäsi tarjous erottuu mahdollisten kilpailevien tarjousten joukosta.
Pyydä isännöitsijäntodistus jo etukäteen ja tutustu siihen valmiiksi ennen esittelyä
Isännöitsijäntodistuspaketin tyypillinen sisältö:
- Isännöitsijäntodistus
- Kunnossapitotarveselvitys
- Yhtiöjärjestys
- Tuloslaskelma ja tase
- Energiatodistus
Muista tämä jos ostat asunnon vuokrattuna
Edellisen omistajan ja vuokralaisen välinen vuokrasopimus sitoo automaattisesti kaupan jälkeen myös uutta omistajaa. Jos tarvitset asunnon omaan käyttöösi, sinun kannattaa jo hyvissä ajoin selvittää, minkälainen vuokrasopimus nykyisen omistajan ja vuokralaisen välillä on. Muuttoaikataulussa täytyy muistaa huomioida vuokrasopimuksen lakisääteiset irtisanomisajat vuokranantajan irtisanoessa sopimuksen.
Kun vuokranantaja irtisanoo vuokrasopimuksen, irtisanomisaika on alle vuoden kestäneessä vuokrasuhteissa kolme kalenterikuukautta ja vähintään vuoden kestäneissä vuokrasuhteissa kuusi kalenterikuukautta. Kun vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen, irtisanomisaika on vuokrasuhteen kestosta riippumatta yksi kalenterikuukausi. Vuokrasopimuksessa voidaan kuitenkin määritellä ensimmäinen mahdollinen irtisanomisajan alkamispäivä.
Huomioi mahdollinen lunastusoikeus
Taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on joissakin tapauksissa sisällytetty lunastuslauseke, jonka mukaan taloyhtiöllä tai yhtiön osakkailla voi olla etuosto-oikeus yhtiöstä myytäviin osakkeisiin. Lunastuslausekkeen nojalla taloyhtiöllä tai yhtiön osakkailla voi olla oikeus lunastaa huoneisto yhtiöjärjestykseen merkityn määräajan kuluessa kaupanteon jälkeen sovittuun kauppahintaan. Tyypillisesti etuosto-oikeus on voimassa kahden viikon tai 30 päivän ajan.
Lunastuslausekkeesta on yleensä maininta asunnon myynti-ilmoituksessa kohdassa ”Lunastuslauseke”.
Myy vanha asuntosi
Mikäli asuntolainan saanti ja asunnon ostaminen edellyttävät toisen asunnon myyntiä, myyminen kannattaa hoitaa ensin. Usein se on uuden lainan saamisen edellytyskin. Jos kaipaat ammattilaisen apua asuntosi myyntiin, hoidamme asuntosi myyntityön alusta loppuun edullisella, kiinteällä välityspalkkiolla. Soita 010 2327 400 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@myyntiturva.fi.