Infokit

Att lägga ett bud på en bostad

Nu är ett historiskt läge att köpa en bostad. Beakta dessa tips: 

 

Lägg djärvt ett bud!

Du kan djärvt lägga ett bud på en bostad. Om säljaren inte accepterar ditt bud kan hen ge dig ett motbud.

Att lägga ett bud är enkelt och bekvämt och kan göras helt elektroniskt. Kontakta den förmedlare som säljer bostaden så att du kan bekanta dig med den och lägga ett bud! 

 

Viktigt tips: Säljaren kan lämna ett erbjudande till dig

Du kan fråga om säljaren vill ge dig ett personligt erbjudande om ett Myyntiturva-objekt som är till salu. Det pris som erbjuds dig kan då vara lägre än det pris som officiellt begärs för bostaden. 

 

Konkurrensutsätt bankerna och spara på bostadslånemarginalen

Räntan på ett bostadslån består av den valda referensräntan och marginalen, som adderas ihop. 

Referensräntorna är desamma för alla kunder.

Marginalen är åter bankens personliga erbjudande till dig. Du kan därför förhandla om marginalen, och du kan också konkurrensutsätta bankerna för att se vem som erbjuder dig ett lån med lägst marginal.

För närvarande är konkurrensen mellan bankerna om lånemarginalerna hård. Så det kan vara mycket lönsamt att konkurrensutsätta och spara pengar! 

 

Särskilt eftertraktade objekt

En del av de bostäder som kommer till försäljning säljs på grundval av premiärvisningen, så snabbhet är ofta en fördel när du lägger ett bud. Du kan också lägga ett bud som ligger över det annonserade försäljningspriset om du vill säkerställa att ditt bud sticker ut från eventuella konkurrerande bud.

 

Begär disponentintyg redan på förhand och bekanta dig färdigt med det före visningen

Disponentintygspaketet innehåller typiskt: 

  • Disponentintyg
  • Redogörelse för underhållsbehov
  • Bolagsordning
  • Resultat- och balansräkning
  • Energiintyg

 

Kom ihåg det här om du köper bostaden uthyrd

Hyresavtalet mellan den tidigare ägaren och hyresgästen binder efter affären automatiskt också den nya ägaren. Om du behöver bostaden för eget bruk, lönar det sig för dig att redan i god tid reda ut, hurdant hyresavtalet mellan den nuvarande ägaren och hyresgästen är. I tidtabellen för flyttningen bör man också minnas att beakta hyresavtalets lagstadgade uppsägningstider när hyresvärden säger upp avtalet.   

När hyresvärden säger upp hyresavtalet är uppsägningstiden tre kalendermånader för hyresavtal som varat mindre än ett år och sex kalendermånader för hyresavtal som varat ett år eller mer. När hyresgästen säger upp hyresavtalet är uppsägningstiden en kalendermånad, oavsett hyresförhållandets längd. I hyresavtalet kan dock anges den första möjliga uppsägningstidpunkten.

 

Observera eventuell inlösningsrätt

I husbolagens bolagsordning har det i vissa fall intagits en inlösningsklausul, enligt vilken husbolaget eller bolagets aktionärer kan ha förköpsrätt till aktier som säljs i bolaget. Med stöd av inlösningsklausulen kan husbolaget eller bolagets aktionärer ha rätt att lösa in lägenheten inom den utsatta tid efter köpet som angetts i bolagsordningen till den överenskomna köpeskillingen. Förköpsrätten är typiskt i kraft i två veckor eller 30 dagar.     

Det finns i allmänhet omnämnande av inlösningsklausulen i bostadens försäljningsannons i punkten "inlösningsklausul".   

 

Sälj din gamla bostad

Om det för att du ska få bostadslån och köpa bostad förutsätts att du säljer en annan bostad, lönar det sig att sköta försäljningen först. Ofta är det även en förutsättning för att få nytt lån. Om du behöver hjälp av ett proffs med att sälja din bostad, sköter vi försäljningsarbetet för din bostad från början till slut med ett förmånligt, fast förmedlingsarvode. Ring 010 2327 400 eller sänd e-post till adressen asiakaspalvelu@myyntiturva.fi.